大分類植物KingdomPlant
種名Zingiber officinaleSpeciesZingiber officinale
学名(一般名)Zingiber officinale[Ginger、しょうが、ショウガ、生姜、生薑、薑、こしょうが、コショウガ、小しょうが、はじかみ、ハジカミ、薑、くれのはじかみ、クレノハジカミ、呉椒、じんじゃー、ジンジャー]Latin Name(General Name)Zingiber officinale[Ginger]
科名ショウガ科FamilyZingiberacea
原産/分布南アジア、インドなど
熱帯アジア原産
アジア南部
OriginIt is native to South Asia, India
日本伝来「令義解(833)」は、にんにく、ねぎ、あさつき、めひる、しょうがを五辛とした。
3世紀以前に中国から伝わって、小・中ショウガが栽培され、大ショウガは明治期に渡来し昭和になって出回り始めた。
Introduction into Japan'Ryounogige''(a handbook on laws)of 833 defines garlic, green onions, asatsuki, mehiru, ginzer as five spices.
It was introduced from China before the 3th century. Initially small and middle-size gingers were cultivated. Big gingers were brought in Meiji period and began to be sold first in Showa era.
概説辛みと特有の芳香をもつ地下茎(塊茎)を食用とする。
栽培方法により、芽しょうが、葉しょうが、根しょうがなどがある。
種しょうがを「古(ひね)しょうが」といい、種しょうがから分かれて肥大したものを「新しょうが」、茎のついた若しょうがのことを「ハジカミ」という。
ハーブの一種
[根茎、オイル]苦辛い、芳香、加温性のハーブ。
オイルは香水に使用する。
ショウガは古代から薬用、治療用として栽培されてきた。
古代ローマではAD200年、課税対象物になっている。
古代漢方処方書に初めて記載されたのは漢時代(AD25から220)後期である。
ヒンズー教アーユルヴェーダでショウガはvishwabhesaj「万能薬」で知られ、アーユルヴェーダ、中国漢方共に全処方薬の約半分に使用されている。
ジンジャーは揮発性オイル、ギンゲロール、ショウガオールを豊富に含む。
ショウガオールはギンゲロールが分解してできるもので、乾燥させるだけで発生し、ギンゲロールよりも2倍刺激性がある。したがって乾燥ショウガは生のものよりも辛く中国漢方では別の目的に使用する。
ショウガは香味料としても世界中で珍重されている。
他に料理用に使用されるものは東南アジア産Zingiber cassumar(カスマル・ジンジャー)、Zingiber mioga(ジャパニーズ・ジンジャー、ミオガ・ジンジャー)で、これはベルガモットに似た香りがする。
ジンゲロールを含む。ショウガを加熱するとジンゲロールがショウガオールに変わる。
血行促進効果がある。
新ショウガ(初夏に収穫してすぐに出荷される、根ショウガに比べて辛味は弱い。生や甘酢漬けで食べる)、葉ショウガ(春から初夏のショウガがまだ若いうちに収穫、味噌をつけて食べたり、魚の付け合せ)、金時ショウガ(ショウガの香りと辛味が強い。
ジンゲロールの含有量が高い)、谷中ショウガ(葉ショウガで出荷され、茎の根元の部分が紅色。
初夏のみ市場に出る)、三州ショウガ(黄ショウガともいう、小さ目のショウガ、中が黄色い)、棒ショウガ(筆ショウガともいう、葉ショウガよりも早く収穫したもの、甘酢漬け、焼き魚の彩りに利用)。
万葉時代の香辛野菜
根茎を香辛料として用いる。
辛味成分は、ジンゲロールで、加熱するとショウガオールになる。
SummaryRhizomes are eaten. They have a destinctive aroma and pungent flavor.
It is devided into three types depending on how to cultivate or when to harvest, ''me shoga''(bud ginger), ''ha shoga''(leaf ginger), ''ne shoga''(root ginger).
A seed ginger is called ''hine (old) ginger'', from which develops ''shin (new) ginger''. Shin ginger with a bud is called ''hajikami''.
a herb
[part used:rhizomes, oil]a bitter, hot, aromatic, warming herb
The oil is used in perfumes.
Ginger has been long cultivated for medicinal and therapeutic purposes.
In the Ancient Rome, it was subject to taxation.
Ginger is known as vishwabhesaj ''panacea'' in Ayurveda. It is used in about half of all the prescribed medicines in Ayurveda and Chinese medicines.
Ginger is rich in volatile oils, gingeol, shogaol.
Shogaol is produced when ginger is dried. Shogaol is two times as pungent as gingeol. It means dried ginger is more pungent than fresh ginger. In Chinese medicines, it is used for other purposes.
Ginger is prized as a flavoring agent all over the world.
There other cultivars used for cooking, Zingiber cassumar of South Eastern Asia, Zingiber mioga with a smell similar to bergamot.
It contains gingeols. Gingeol is converted to shogaol when ginger is heated.
It improves blood flow.
Shin (new) ginger is harvested in early summer and shipped immediately, less pungent compared to ne(root) ginger, eaten fresh or pickled in sweet vinegar. Ha (leaf)vinegar is harvested in spring to early summer when still young, eaten with miso or served as garnish to fish dishes. Kintoki ginger is strong in aroma and pungency, with high content of gingeol. Yanaka ginger is harvested when leaves grow, shipped with the leaves only in early summer. The base of stems are red. Sansyu ginger is rather small in size, yellow inside, called yellow ginger. Bo ginger is harvested earlier than ha(leaf)ginger, called Fude ginger. It is eaten pickled in sweet vinegar, served as garnish to grilled fish.
A condiment vegetable in Manyo Era
The rhizome is used as spice.
Gingeol is responsible for the pungency which in converted to shogaol if heated.
6-8月(新ショウガ)June to August
食用魚や肉の臭みをとる作用。
新鮮な若い根茎(グリーン・ジンジャー)は生で食べるかシロップ、砂糖漬けにする。
カレー、チャツネ、ピクルス、肉、魚、マリネに使用する。
酢漬けのショウガ(ガリ)は日本料理、特に寿司のツマにする。
乾燥ショウガの粉末はケーキ、ビスケット、ソースの香味料になる。
切り口がみずみずしく濃い黄色のものは香りと辛みが強い。
ツヤと張りがあり傷のないものがよい。
保存:ビンなどにしょうがが被るくらいの焼酎を入れ冷蔵。
新しょうがや葉しょうがは甘酢漬けに、ひねしょうが(根しょうが)は千切りにして炒め物や酢の物、煮物の天盛りにします。
葉しょうがは若井しょうがを茎葉をつけたまま収穫したもの。
新しょうがは酢漬けや甘酢漬けに向く。
ひねしょうがは薬味、肉や魚の臭み消し等にする。
香辛料としては、すりおろして刺身等の薬味にする。
薄切り、千切り、みじん切り等にして魚や肉の臭み消しにする。
煮物、炒め物、スープ等に加える等の使い方をする。
また、しょうが飴、ジンジャーエール、ジンジャーブレッドなどの焼き菓子、しょうが茶等にする。
酢漬け:新しょうがを酢漬けにしたもので、別名紅ショウガ。塩出下漬けした後、梅酢(梅干しを漬けた後の残り汁)で数日間つけ込み細切りにする。一般的には細切りにししょうがを赤系の食用色素を混ぜた調味液につける製法が多い。やきそば、たこ焼きなどに加えたり、ちらし寿司、牛丼などに添えられる。
関西では薄切りを天ぷらにする。
甘酢漬け:新しょうがを薄切りにしてゆで、甘酢に漬けたもの。
しょうがに含まれるアントシアン系色素が酢と反応して、ピンク色に漬け上げる。
寿司屋ではガリと呼ばれる。
根を香辛料や生薬として用いる。
日本では生のまますりおろすことが多い。
EdibleIt removes the smell of fish or meat.
Fresh young rhizomes are eaten raw, or syruped, candied.
It is used in curries, chutsney, pickles, meat, fish, marinated.
Pickled ginger called ''gari'' is Japanese dish, served as garnish to sushi.
Dried ginger powder is used to flavor cakes, buiscuits, sauces.
Gingers with fresh and dark yellow cut end are strong in aroma and pungency.
Choose gingers glossy and firm without any damages.
[how to preserve]It is kept in a bottle of syochu and placed in a fridge.
Shin (new) ginger and ha(leaf) ginger are pickledin sweet vinegar, hine(root) ginger is shredded and stir-fried, or dressed with vinegar, served on top of nimono(boiled foods).
Ha (leaf) ginger is harvested when young with its stem and leaves on.
Shin (new)ginger is better pickled in vinegar, or sweet vinear.
Hine ginger is served as condiment,or removes the smell of meat or fish.
It is ground and served as coniment to sashimi.
It is thinly cut, shredded, or minced to remove the smell of fish ormeat.
It is boiled, stir-fried, added to soups.
It is used in candies, ginger ale, ginger breads, teas.
Pickled in viegar:Shin (new) ginger is pickled in vinegar, also called as beni (red)ginger. It is first lightly salted, then soaked in ume vinegar for a few days, and shredded. Generally shredded ginger is dyed with red edible pigment. It is added to yakisoba, takoyaki, tirashi sushi, or beef bowl.
In Kansai, it is cut in thin slices and made into tempra.
Shin ginger is thinly cut, boiled and soaked in sweet vinegar.
Anthocyanine pigment in ginger reacts with vinegar and turns pink.
At sushi shops, pickled ginger is called gari.
Thr rhizomes are used as spice or herbal medicine.
In Japan it is ground raw and used.
健康促進/薬用血行を高める。風邪の引きはじめ、生理痛に効果。抗菌作用。老化やガン予防の効果も期待できる。鎮痛、鎮咳、健胃
辛味成分は腸チフス菌やコレラ菌等に対して強力な殺菌作用がある。抗酸化性がある。代謝促進効果。発ガンのプロモーション抑制効果。
抗菌・殺菌作用、肥満抑制、ガン抑制、食欲増進、免疫力強化、高血圧予防、冷え性改善
去痰、発汗促進、鎮痙、吐き気、嘔吐抑制、循環器の刺激、鎮痙、鎮痛作用がある。
乗り物酔い、吐き気、朝の吐き気、消化不良、疝痛、腹部の冷え、風邪、インフルエンザ、末梢循環不全に内服する。
皮膚炎、消化管潰瘍、高熱の患者に使用してはならない。
外用薬として痙攣痛、リウマチ、腰痛、月経痛、捻挫に有効である。
消化管機能不全にはGentiana luteaゲンチアナと合わせることが多い。
中国漢方では咳、風邪、下痢、嘔吐、風邪による腰痛に生の根茎、子宮出血、血尿に生または炭化した根茎、腹部膨満、浮腫に根茎の皮、ショックに伴う悪寒、脾臓の代謝不全による消化不良、慢性気管支炎に乾燥根茎をそれぞれ内服する。
Health Care/ Medicinal Usage-
健康促進 概要作用:
血行を高める
鎮咳
健胃
辛味成分は腸チフス菌やコレラ菌等に対して強力な殺菌作用
抗酸化性
抗菌・殺菌作用
肥満抑制
ガン抑制
食欲増進
免疫力強化
高血圧予防
冷え性改善
去痰
発汗促進
鎮痙
吐き気、嘔吐抑制
循環器の刺激
鎮痙
鎮痛作用

効果:
風邪の引きはじめ
生理痛
老化やガン予防の効果も期待できる
代謝促進効果
発ガンのプロモーション抑制効果。

内服:
乗り物酔い
吐き気
朝の吐き気
消化不良
疝痛
腹部の冷え
風邪
インフルエンザ
末梢循環不全

皮膚炎、消化管潰瘍、高熱の患者に使用してはならない

外用薬:
痙攣痛
リウマチ
腰痛
月経痛
捻挫

消化管機能不全にはGentiana luteaゲンチアナと合わせることが多い。

中国漢方・内服(生の根茎):

風邪
下痢
嘔吐
風邪による腰痛

中国漢方・内服(生または炭化した根茎):
子宮出血
血尿

中国漢方・内服(根茎の皮):
腹部膨満
浮腫

中国漢方・内服(乾燥根茎):
ショックに伴う悪寒
脾臓の代謝不全による消化不良
慢性気管支炎
Summary of Health CareAction:
Increases blood circulation
Antitussive
Stomachic
Pungent ingredient has strong bactericidal activity against cholera or typhoid bacteria
Antioxidative property
Antibacterial, bactericidal action
Antiobesity
Inhibition of cancer
Appetite improvement
Enhancement of immunocompetence
Prevention of hypertension
Improving sensitivity to cold
Expectoration
Perspiration promotion
Spasmolysis
Suppression of nausea and vomiting
Stimulation of the cardiology
Spasmolysis
Analgesic action

Effect:
Initial stage of cold
Menstrual pain
Anti-aging and cancer prevention effects are also expected
Metabolic promoting action
Inhibitory effect of carcinogenesis promotion


Oral administration:
Motion sickness
Nausea
Nausea in the morning
Dyspepsia
Colic
Cold in the abdomen
Cold
Influenza
Peripheral circulatory insufficiency

Shall not be used in patients with dermatitis, gastrointestinal ulceration and high fever

External medicine:
Convulsive pain
Rheumatism
Low back pain
Menstrual pain
Sprain

Often used for gastrointestinal dysfunction with Gentiana lutea

Traditional Chinese medicine, internal use (Raw rhizome):
Cough
Cold
Diarrhea
Vomiting
Low back pain caused by cold

Traditional Chinese medicine, internal use (Raw or charred rhizome):
Uterine bleeding
Hematuria

Traditional Chinese medicine, internal use (Peel of rhizome):
Abdominal distension
Edema

Traditional Chinese medicine, internal use (Dried rhizome):
Chills by shock
Indigestion due to metabolic dysfunction of spleen
Chronic bronchitis
一般文献廣野卓、食の万葉集、中公新書、1452(1998)
白鳥早奈英ら監修、もっとからだにおいしい野菜の便利帳、高橋書店(2009)
Wiliam, Medicines form the Earth,McGraw-Hill Book Company,(New York)、(1978)
難波恒雄,原色和漢薬図鑑(上、下),保育者、大阪(1980)
芳本信子、新しい視点生きた知識食べ物じてん、学建書院(2005)
オールガイド五訂増補食品成分表2009、実教出版(2009)
五明紀春監修、502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005)
デニー・バウン著、英国王立園芸協会ハーブ大百科、誠文堂新光社(1997)
猪俣慶子監修、かしこく選ぶ・おいしく食べる 野菜まるごと事典、成美堂出版(2012)
三浦理代監修、からだよく効く 食べもの大辞典、池田書店(2009)
Literature-
加工品せんべい(柴舟小出,石川県金沢市横川7丁目2-4,http://www.shibafunekoide.co.jp/)
しょうが飴((株)うどんや風一夜薬本舗,大阪市東住吉区山坂1-11-2,http://www.kazeichiyakusuri.co.jp/)
メガシャキ(ハウス食品(株),大阪府東大阪市御厨栄町-5-7,http://housefoods.jp/products/catalog/cat_1,1002.html)
南さつましょうが湯(南さつま農業共同組合IK,鹿児島県川辺郡知覧町郡17285,http://www.k-p-a.jp/nousan/nousan_0561.htm)
羅漢果入り改源のど飴((株)カイゲン,大阪市中央区道修町2-5-14,http://www.kenko.com/product/item/itm_7511013072.html)
大根生姜のど飴((株)磯家食品,福岡県三潴郡大木町横溝82-3)
のど黒飴(ノーベル製菓(株),〒544-0004大阪市生野区巽北4丁目10番2号,http://nodokuro.com/item.php)
だいこんしょうがのど飴(川口製菓(株),〒640-8301,和歌山市岩橋1556-2)
ジンジャーボンソフトキャンディ-(日本アンカー(株)輸入のアゲルランガン社製、東京都港区芝5-29-19,)
手造りしょうが黒糖吉野本葛入り(灘商事(株),〒639-3445奈良県吉野郡吉野町楢井1197,http://www.nada-shoji.co.jp/)
Processed Food-

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文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 可食部100g当たり
食品番号 分類 食品名 エネルギー エネルギー 水分 たんぱく質 脂質 炭水化物 有機酸 灰 分 無機質(ミネラル)

ビタミン

食塩相当量
利用可能炭水化物 食物繊維総量 糖アルコール 炭水化物 ナトリウム カリウム カルシウム マグネシウム リン 亜鉛 マンガン ヨウ素 セレン クロム モリブデン ビタミンA D ビタミンE K B1 B2 ナイアシン ナイアシン当量 B6 B12 葉酸 パントテン酸 ビオチン C
アミノ酸組成によるたんぱく質 たんぱく質 トリアシルグリセロール当量 コレステロール 脂質 利用可能炭水化物(単糖当量) 利用可能炭水化物(質量計) 差引き法による利用可能炭水化物 レチノール αカロテン βカロテン βクリプトキサンチン βカロテン当量 レチナール活性当量 αトコフェロール βトコフェロール γトコフェロール δトコフェロール
kJ kcal g g g g mg g g g g g g g g g mg mg mg mg mg mg mg mg mg μg μg μg μg μg μg μg μg μg μg μg mg mg mg mg μg mg mg mg mg mg μg μg mg μg mg g
06102野菜類-しょうが類葉しょうが根茎、生36996.3(0.4)0.5(0.1)(0)0.2--0.71.6-2.1-0.753101521210.40.40.054.73----(0)0404Tr(0)0.100.40Tr0.020.030.3(0.4)0.08(0)140.07-30
06103野菜類-しょうが類しょうが根茎、皮なし、生1172891.40.70.9(0.2)(0)0.34.24.04.62.1-6.60.10.762701227250.50.10.065.010116(0)1405Tr(0)0.1Tr0.8000.030.020.60.80.13(0)80.210.720
06104野菜類-しょうが類しょうが漬物、酢漬691789.2(0.3)0.3(0.1)(0)0.20-1.22.203.91.25.913002522650.2Tr0.020.410020(0)05Tr50(0)0.100.40000.010.1(0.1)00100.203.3
06105野菜類-しょうが類しょうが漬物、甘酢漬1974786.0(0.2)0.2(0.3)(0)0.40-8.61.8010.71.02.18001339430.3Tr0.010.371320(0)03040(0)0.100.3000.6300(0.1)00100.202.0
06365野菜類-しょうが類しょうが根茎、皮なし、生、おろし2405881.6(0.5)0.70.5(0)0.8--8.97.4-16.0-0.943803927240.80.20.055.12(0)Tr112(0)213(0)141(0)0.301.8(0)(0)0.020.020.5(0.6)0.12(0)50.070.510
06366野菜類-しょうが類しょうが根茎、皮なし、生、おろし汁721795.1(0.4)0.40.2(0)0.3--3.30.3-3.5-0.73300219240.20.20.043.16(0)0Tr6(0)14(0)5Tr(0)0.100.6(0)(0)0.020.010.5(0.6)0.12(0)60.040.610
06386野菜類-しょうが類新しょうが根茎、生421096.0(0.2)0.3--0.30.80.80.71.9-2.7-0.833501115230.50.40.047.65Tr013-1606Tr-0.100.70Tr0.010.010.2(0.3)0.05-100.050.520
17068香辛料類しょうが154636510.6(5.3)7.8-(0)4.9(59.2)(55.6)75.0--72.5-4.231140011030015014.01.70.5728.0013611(0)---161(0)-----0.040.174.2(6.4)1.03(0)(0)1.299.600.1
17069香辛料類しょうがおろし1764188.2(0.3)0.7(0.4)(0)0.6(5.1)(4.7)9.0--8.60.21.95801401617140.30.10.043.580111(0)26071(0)-----0.020.030.8(0.9)----0.31201.5


アミノ酸組成表 食品可食部の100gあたりのアミノ酸成分表
食品番号 分類 食品名 水分 アミノ酸組成によるタンパク質 タンパク質 イソロイシン ロイシン リジン 含硫アミノ酸 芳香族アミノ酸 トレオニン(スレオニン) トリプトファン バリン ヒスチジン アルギニン アラニン アスパラギン酸 グルタミン酸 グリシン プロリン セリン アミノ酸合計 アンモニア
メチオニン シスチン 合計 フェニルアラニン チロシン 合計
( ----------- g ----------- ) ( ----------------------------------------------- mg ----------------------------------------------- )
06102 野菜類-しょうが類 葉しょうが 根茎、生 96.3 (0.4) 0.5 (16) (24) (12) (5.4) (5.9) (11) (16) (15) (31) (23) (7.2) (22) (9.8) (31) (23) (120) (59) (19) (14) (40) (470) -
06103 野菜類-しょうが類 しょうが 根茎、皮なし、生 91.4 0.7 0.9 29 43 22 9.9 11 21 28 29 57 44 13 41 18 56 42 230 110 34 25 82 860 39
06104 野菜類-しょうが類 しょうが 漬物、酢漬 89.2 (0.3) 0.3 (10) (15) (7.7) (3.5) (3.8) (7.3) (10) (9.9) (20) (15) (4.7) (14) (6.3) (20) (15) (81) (38) (12) (8.8) (26) (300) -
06105 野菜類-しょうが類 しょうが 漬物、甘酢漬 86.0 (0.2) 0.2 (6.0) (8.9) (4.5) (2.1) (2.2) (4.3) (5.9) (5.8) (12) (8.7) (2.8) (8.3) (3.7) (12) (8.7) (47) (22) (7.1) (5.2) (15) (180) -
06365 野菜類-しょうが類 しょうが 根茎、皮なし、生、おろし 81.6 (0.5) 0.7 (21) (31) (16) (7.1) (7.7) (15) (21) (21) (41) (32) (9.5) (29) (13) (40) (30) (160) (77) (25) (18) (59) (620) (28)
06366 野菜類-しょうが類 しょうが 根茎、皮なし、生、おろし汁 95.1 (0.4) 0.4 (14) (20) (10) (4.7) (5.1) (9.8) (14) (14) (27) (21) (6.3) (19) (8.5) (27) (20) (110) (51) (16) (12) (39) (410) (19)
06386 野菜類-しょうが類 新しょうが 根茎、生 96.0 (0.2) 0.3 (8.1) (12) (6.0) (2.7) (3.0) (5.7) (7.9) (7.9) (16) (12) (3.7) (11) (4.9) (16) (12) (63) (30) (9.4) (7.0) (23) (240) (11)
17068 香辛料類 しょうが 10.6 (5.3) 7.8 (300) (450) (210) (77) (86) (160) (270) (210) (480) (250) (130) (360) (170) (610) (240) (1200) (690) (430) (290) (220) (6200) -
17069 香辛料類 しょうが おろし 88.2 (0.3) 0.7 (20) (28) (22) (5.0) (3.1) (8.1) (17) (7.7) (25) (14) (4.6) (28) (12) (17) (12) (80) (62) (17) (16) (17) (380) -