大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
---|---|---|---|
種名 | Zoarces elongates | Species | Zoarces elongates |
学名(一般名) | Zoarces elongates[notched-fin eelpout、なががじ、ナガガジ、長我侍] | Latin Name(General Name) | Zoarces elongates[notched-fin eelpout] |
科名 | ゲンゲ科 | Family | Zoarcidae |
原産/分布 | 新潟県以北の日本海や北海道東岸、オホーツク海に分布。 沿岸浅海や汽水域で見られる。 | Origin | It is distributed in Japan Sea north of Niigata, in east coasts of Hokkaido, in Sea of Okhotsk. It is found in shallow coastal waters and brackish waters. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | - | Summary | - |
旬 | - | - | |
食用 | 練り製品の原料となる。 | Edible | It is made into fish paste. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 3 イカ・タコ類ほか、魚類、平凡社(2000) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |